Skip to content
Q&A – 3 frågor om hållbar design med formgivaren Luca Nichetto - aktuell med bordet Phoenix och en bok tillsammans med OFFECCT.

Press release -

Q&A – 3 frågor om hållbar design med formgivaren Luca Nichetto - aktuell med bordet Phoenix och en bok tillsammans med OFFECCT.

Vad är ditt perspektiv på hållbarhet? Begränsar det eller är det en möjlighet för kreativa sinnen?

Det är ett centralt ämne för kreativa människor - det handlar om material- och produktlivscykel. Vi behöver också en bredare vision om vad hållbarhet kan vara. Det är definitivt en möjlighet. Varje begränsning är på ett sätt en utmaning för designers och det hjälper oss att hitta vårt mål; det får oss att gå längre än de smala gränserna för ett projekt. Ofta innebär det att ju fler begränsningar du har desto mer kreativ måste du vara. Hållbarhet är en av dessa ”begränsningar” som får oss att upptäcka saker som vi aldrig har tänkt på tidigare.

Kan kreativitet utbilda för att skapa mer hållbarhet?

Det är vår roll att utbilda människor. Vi bör driva tankesättet hos människor att tänka från en annan synvinkel; och att hållbarhetsämnet kan ses från många olika vinklar. Under de senaste 20 eller 30 åren utbildade många företag sina kunder till omåttlig konsumtion. Jag var nog en av dessa kunder för att vara helt ärlig, men vi måste byta mönster och gå från ”konsumenter” till ”medvetna användare”. Som designer måste man tvinga människor att bättre förstå värdet av det som designas, tillverkas och produceras; att det inte bara är objektets funktion, utan det är också samhället, människorna som finns för att bygga

upp denna tradition, arv, kvalitet, hantverk och många andra saker; att förstå det samt att du för en liten extrakostnad köper något som också har ett kulturellt värde om det är tillverkat på ett hållbart sätt.

Jag älskar att sätta en sten i rullning med denna typ av konversation, att dela idéer och perspektiv. Om vi lägger ihop vår energi kan vi hitta lösningar tillsammans. Vi kan designa till en fantastisk framtid; inte bara för oss utan också för kommande generationer.

Berätta mer om det nya bordet Phoenix som du har designat och precis har lanserats av Offecct?

Som formgivare vill jag driva utvecklingen genom de produkter jag designar och tillsammans med mina uppdragsgivare peka på alternativa konstruktions-, produktions- och materiallösningar. Bordet Phoenix har en smäcker form som fångar upp uttrycken från stolen på ett distinkt men inte övertydligt sätt. Det finns i olika längder från 1500 mm till 4300 mm och kan också kompletteras med iläggsskivor.  


Boken OFFECCT + Luca Nichetto, lyfter design och hållbarhet inom design.

I boken kan man bland annat läsa om Luca Nichettos första kontakt med Offecct 2007 och hur mötet med skandinaviskt hållbarhetstänkande införlivades i hans italienska designspråk.

Om Luca Nichetto

Luca Nichetto föddes i Venedig 1976, där hans konstnärliga talanger inspirerades av den berömda glasindustrin på Murano. Han fortsatte med att studera vid Venedigs Istituto Statale d'Arte och tog sedan en examen i industriell design vid Università Iuav di Venezia (IUAV). Han startade sin egen studio i Venedig 2006. Fem år senare flyttade han till Stockholm för att bilda familj och öppna en andra studio, där han kombinerar italienskt designspråk med svensk modernitet och hållbarhet. Luca har under åren arbetat som art director för många internationella designvarumärken och skapat sig ett namn som tvärdisciplinär designer. Hans forskningsbaserade, innovativa projekt har gett honom många internationella designutmärkelser för allt från produkter, accessoarer och möbler till arkitektur, utställningsdesign och varumärkesarbete.

Related links

Subjects

Categories

Regions


Offecct AB headquarters and production in Tibro, Sweden. The company was founded in 1990 by Kurt Tingdal and Anders Englund. The group has a sales of SEK 180 million. The business is run in own premises which have a total area of around 20 000 m2. The company has showrooms in Stockholm, Gothenburg and Tibro (SE), Oslo (NO), Copenhagen (DK), London (UK), Amsterdam and Rotterdam (NL), Düsseldorf and Munich (DE), Milan (IT), New York (US) and Singapore (SG). Offecct is since 2017 a part of the Flokk - the market leader in the design, development and production of workplace furniture in Europe.

For more information, please contact:
Press support, images and corporate: Sara Gyllestrand, +46 (0)70 87 20 215, sara.gyllestrand@flokk.com

Press contacts

Maria Olofsson Karemyr

Maria Olofsson Karemyr

Press contact Brand Manager +46 701 49 10 81
Elin Ingblom

Elin Ingblom

Press contact Marketing & PR Coordinator Request images & samples +46 708 72 02 15

Related content